Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Νέδα River trekking καλοκαίρι 2019

Η Νέδα έχει γίνει διάσημη για τις ομορφιές που προσφέρει στον επισκέπτη κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. ¨Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, το σημείο για το οποίο έχει γίνει γνωστή είναι οι καταρράκτες στο στόμιο, οι οποίοι παρεμπιπτόντως είναι σε παραπόταμο της Νέδας και όχι στην Νέδα που αναφέρουν οι περισσότεροι. Η ομορφιά της σε εκείνο το σημείο ομολογώ είναι παραδεισένια.  Όμως και το κομμάτι που διασχίζει την περιοχή του χωριού μας δεν πάει πίσω. Διαθέτει καταρράκτες (παραπόταμος Γκούρζας 2 μεγάλοι), διαθέτει φαράγγια (μετά το πετρογέφυρο), πηγές με κρυστάλλινο νερό (Στοιχειό), ένα μοναδικής ομορφιάς πετρόχτιστο γεφύρι, λίμνες για βουτιές και γενικά έχει σημεία με αξιοζήλευτη ομορφιά και όλα αυτά μόνο σε 15 λεπτά απόσταση από το χωριό μας.
Η διάσχιση ποταμού ή river trekking όπως συνηθίζει να λέγεται είναι κάτι για το οποίο ενδείκνυται η Νέδα. Για να το κάνει κάποιος χρειάζεται λιγοστό εξοπλισμό και προσοχή σε μερικές λεπτομέρειες για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Αρχικά είναι απαραίτητα παπούτσια κατάλληλα για διάσχιση ποταμού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αυτά για την θάλασσα τα οποία έχουν ελάχιστο κόστος αλλά δεν αντέχουν για μεγάλες διαδρομές (την επόμενη χρονιά θες καινούργια).
Τα μπατόν πεζοπορίας  είναι ένας ακόμα απαραίτητος εξοπλισμός όπου και αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με 2 καλάμια, μία χαρά δουλειά κάνουν, αρκεί να μην έχουν μυτερές εσοχές στο τελείωμα και κινδυνεύουμε σε κάποιο στραβοπάτημα να καρφωθούμε.
Τέλος  τα σημαντικότερα κατά την γνώμη μου είναι η πρόγνωση για δυνατούς ανέμους  και η πρόγνωση του καιρού γενικότερα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
Αν έχει αέρα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεκινήσουμε γιατί υπάρχει η πιθανότητα πυρκαγιάς η οποία επεκτείνεται ραγδαία όταν φυσάει δυνατός άνεμος και μπορεί να μας εγκλωβίσει.
Επίσης πρέπει να έχουμε δει τον καιρό για το σημείο που θα διασχίσουμε αλλά και για όλη την προηγούμενη διαδρομή. Μια καταιγίδα σε κάποιο σημείο του ποταμού μπορεί να αυξήσει άμεσα και κατά πολύ την ποσότητα νερού  και δεν θα θέλαμε να μας συμβεί όταν είμαστε σε κάποιο κλειστό σημείο (φαράγγι) του ποταμού.
Τα σημεία που μπορούμε να ξεκινήσουμε είναι 2. Το ένα είναι ανατολικά του χωριού, στο σημείο Στοιχειό, όπου μπορούμε να φθάσουμε άνετα με αυτοκίνητο γιατί πρόκειται για διαδρομή σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Από εκεί μπορούμε να πάμε είτε ανάποδα στο ποτάμι, είτε προς την φορά του ποταμού. Για τους αρχάριους θεωρώ πως είναι πολύ καλό σημείο για εξοικείωση. Αν κατευθυνθούμε προς την φορά του ποταμού μπορούμε να φτάσουμε στον παραπόταμο της Γκούρζας τον οποίο θα συναντήσουμε ένα χιλιόμετρο περίπου μετά το τσιμεντένιο γεφύρι στα αριστερά μας. Άμα ανέβουμε τον παραπόταμο για 50 με 100 μέτρα θα δούμε έναν μεγάλο καταρράκτη. Θέλει προσοχή γιατί το σημείο έχει κάποια δυσκολία αλλά με λίγη προσοχή μπορούμε να το ανέβουμε.
Το δεύτερο σημείο είναι  δυτικά του χωριού στο πετρογέφυρο. Μετά το χωριό Μαυρομάτι υπάρχει ταμπέλα που δείχνει αριστερά σε χωμάτινη διαδρομή. Ο χωματόδρομος από εκεί μέχρι το πετρογέφυρο είναι 3 χιλιόμετρα και θέλει προσοχή με «απλό» Ι.Χ. κυρίως για την φθορά των ελαστικών. Για μένα είναι το ομορφότερο σημείο. Ακολουθώντας την ροή του ποταμού διασχίζεις ένα φαράγγι με απίστευτη ομορφιά και μετά από 500 περίπου μέτρα συναντάς την Γεράνια λίμνη. Έτσι είχαν ονομάσει οι Κουβελαίοι το σημείο του ποταμού το οποίο είναι ανάμεσα σε βράχους στο σημείο που εκβάλει ο παραπόταμος από τα Ζήλιανα (πηγή που υδροδοτεί το χωριό μας). Στο σημείο αυτό για περίπου 10 μέτρα απόσταση το ποτάμι έχει βάθος γύρω στα 4 με 5 μέτρα και σχηματίζει μια λίμνη ανάμεσα σε βράχια. ¨Όπως αναφέρουν παλαιότεροι στην λίμνη αυτή είχαν πνιγεί 2 παιδιά. Έπαιζαν με τον σκύλο τους και συγκεκριμένα τον πετούσαν μέσα στην λίμνη ώσπου ένα παιδί γλίστρησε από τα βράχια και έπεσε μέσα. Δεν ήξερε κολύμπι και το άλλο παιδί που ούτε αυτό ήξερε βούτηξε για να το σώσει. Λένε ότι τα βρήκαν και τα δύο αγκαλιασμένα και πνιγμένα στο βάθος της λίμνης. Δεν ξέρω αν είναι αληθινή ιστορία ή την έλεγαν για να φοβηθούν τα παιδιά και να μην πλησιάζουν το μέρος, έτσι πάντως μου τα είχε αναφέρει η γιαγιά μου.

Στην τελευταία μας εξόρμηση, αφήσαμε τα πράγματα κάτω από το πετρογέφυρο, φτάσαμε στην Γεράνια λίμνη και αφού βουτήξαμε αρκετές φορές από τα βράχια δεξιά και αριστερά προχωρήσαμε μέχρι το σημείο που την Νέδα συναντά ο παραπόταμος από το χωριό Δραγώγι. Μετά επιστρέψαμε στο σημείο εκκίνησης και αποχαιρετήσαμε την Νέδα μέχρι την επόμενη φορά. Πήραμε όμως μαζί αρκετές φωτογραφίες και μοναδικές στιγμές χαλάρωσης. Ανυπομονούμε για την επόμενη φορά. 

Τέλος θέλω να αναφέρω ότι σχετικά με την αξιοποίηση του μέρους από τις αρμόδιες αρχές ούτε λόγος να γίνεται. Το πετρογέφυρο είναι αφημένο στην μοίρα του, ευτυχώς (πέρυσι νομίζω)  κάποιος έκοψε τα δέντρα που το είχαν ακουμπήσει και μπορούσαν να του προκαλέσουν φθορές. Ούτε και στον περιβάλλοντα χώρο έχει γίνει κάτι, όσο για τον δρόμο, αν μείνει έτσι, σε λίγα χρόνια οι μόνοι επισκέπτες που θα μπορούν να το επισκεφθούν είναι τα αγριογούρουνα. Πέρυσι μάλιστα είχα στείλει σχετικό e-mail στην περιφέρεια Πελοποννήσου και ακόμα περιμένω απάντηση.