Αφιερωμένο στους απανταχού Κουβελαίους

Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2017

Φτιάχνουμε ζυμωτό ψωμί όπως παλιά στο χωριό

Συνταγή πολύ απλή και για το επιτυχημένο αποτέλεσμα βασικό ρόλο παίζουν τα υλικά.
- 1/2 (μισό κιλό) αλεύρι βιολογικό για όλες τις χρήσεις.
- 1/2 (μισό κιλό) αλεύρι βιολογικό ολικής άλεσης.
- Λίγο αλάτι
- Ένα φακελάκι μαγιά.
- Λίγο ελαιόλαδο (από το χωριό στο χάνι)
- Ζεστό νεράκι.

Εκτέλεση.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι προσθέτουμε την μαγιά και ανακατεύουμε. Στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και ξεκινάμε να ζυμώνουμε. Για την ποσότητα του νερού δεν είμαι σίγουρος το υπολογίζεις  στην πράξη. Θέλει τόσο έτσι ώστε να μην κολλάει το ζυμάρι στο χέρι. Αν έχουμε βάλει λίγο παραπάνω νερό προσθέτουμε λίγο αλευράκι ακόμα. Μετά από 5 λεπτά ζύμωμα και αφού έχουν ανακατευθεί καλά όλα τα υλικά φτιάχνουμε μια μπάλα με την ζύμη και την τοποθετούμε σε ένα μπολ στο οποίο έχουμε βάλει λίγο ελαιόλαδο (για να μην κολλήσει μετά που θα την βγάλουμε). Την πιέζουμε λίγο από πάνω για να πάρει ένα οβάλ σχήμα και αφού σκεπάσουμε το μπολ με μία πετσετούλα, την αφήνουμε για μία με μιάμιση ώρα.
Το ποθετούμε την ζύμη πάνω σε λαδόκολλα σε ένα ταψί, βάζουμε το ταψί στην τελευταία θεση (κάτω κάτω) στον φούρνο τον οποίο έχουμε προθερμάνει  στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω - κάτω.
Ψήνουμε για μία ώρα και 15 λεπτά και έχουμε ψωμάκι για μία εβδομάδα. Αν θέλουμε βάζουμε το μισό  στην κατάψυξη για να το διατηρήσουμε φρέσκο.
Η γεύση του ανταγωνίζεται μόνο το ψωμί που έφτιαχνε η μάνα μου στο χωριό.

Σε αναμονή για το επόμενο που θα είναι στον ξυλόφουρνο (όταν τον φτιάξω) στο χωριό καμένος με πουρνάρι και βελανιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: