Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Το γεφύρι της Νέδας στο Κούβελα (καλοκαίρι 2014)


Νομίζω ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση ήρθε την κατάλληλη στιγμή για να δέσει με το άρθρο του έθνους για τα γεφύρια της Νέδας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω. 
Ο αρθογράφος του έθνους αναφέρει ότι το εντυπωσιακότερο γεφύρι της Νέδας είναι αυτό στο Κούβελα. Στο άρθρο όμως δεν έχει όμως καμία φωτογραφία του.
Νομίζω ότι οι παρακάτω φωτογραφίες (οι περισσότερες από τον φίλο μου τον Θοδωρή) τον δικαιώνουν απόλυτα.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε όπως και κάθε φορά που πάω στο χωριό επισκέφτηκα οικογενειακός και με φίλους το πετρογέφυρο της Νέδας.
 
Μπορεί το χωριό μας να μην έχει (κοντά) θάλασσα έχει όμως τις εκπληκτικές ομορφιές της Νέδας.
 
Το συγκεκρημένο σημείο όπως και αυτό στην θέση στοιχειό είναι από τα καλύτερα για να επισκεφτεί κάποιος.
 
Πάντως θα συμφωνήσω απόλυτα με τα λεγόμενα του έθνους για την εγκατάλειψη. Η πρόσβαση στο γεφύρι μας είναι σχεδόν αδύνατη με ιχ και οι δύο χωματόδρομοι που μπορείς να
χρησιμοποιήσεις για να προσεγγίσεις το γεφύρι δεν έχουν συντηρηθεί για αρκετά χρόνια.
 

Παρακαλούμε τους αρμόδιους να κάνουν κάτι. Είναι κρίμα να εγκαταλείπουμε και να καταστρέφουμε την ιστορία μας.



Για το θέμα τον μονοπατιών τι να πω τα έχω ξαναπεί. Δεν είναι δυνατόν σε ένα ορεινό χωριό σαν το δικό μας με τόσο όμορφη φύση να έχουν εγκαταλειφτεί όλα τα πεζοπορικά μονοπάτια που υπήρχαν. Και αυτά είναι ιστορία του χωριού μας και θα πρέπει να συντηρηθούν. Το μονοπάτι που πηγαίνει στον Αϊ Θανάση και στην Νέδα από ανατολικά του χωρίου μέχρι τα μισά του το έχω καθαρίσει αλλά χρειάζεται αρκετή δουλειά το υπόλοιπο κομμάτι. Δεν νομίζω ότι τα έξοδα είναι πολλά και σίγουρα θα μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα για να καθαριστούν και να σηματοδοτηθούν.
Πολλοί επισκέπτες του blog οι οποίοι θέλουν να επισκεφτούν το χωρίο μας με ρωτάνε για πεζοπορικά – ποδηλατικά μονοπάτια και σημεία αναψυχής στη Νέδα.
 
Η γνώμη μου είναι ότι τώρα που τελειώνει και θα αρχίσει να λειτουργεί και ο ξενώνας είναι ευκαιρία να γίνουν κάποια πράγματα. Ο πρόεδρος του συλλόγου μας έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι κάνει προσπάθειες για την ανακατασκευή του νερόμυλου δίπλα στο πετρογέφυρο. Είναι φανταστική ιδέα και μακάρι να τα καταφέρει.
 

Θα μαζέψω ότι υλικό έχω και θα φτιάξω μια ανάρτηση συγκεκρημένα για το πετρογέφυρο