Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Καταρράκτες στην Νέδα


-->





Μπορεί οι διάσημοι καταρράκτες (ένας μεγάλος και ένας μικρός) να είναι στο Στόμιο, στην περιοχή του χωριού μας όμως βρίσκονται 2 μεγάλοι (δείτε τον ένα), (και τους 2 εδώ) με ύψος περίπου τα 20 μέτρα και αρκετοί μικρότεροι.
Δεν είναι γνωστοί γιατί είναι καλά κρυμμένοι από πυκνή βλάστηση και γκρεμούς 30 μέτρων σε παραπόταμο της Νέδας στην περιοχή Γκούρζα. Το μέρος έχει όλα τα χαρακτηρίστηκα που συνθέτουν μία ζούγκλα.
Πριν από αρκετά χρόνια δίπλα στους καταρράκτες υπήρχε μονοπάτι και το αυλάκι με το νερό που πότιζε τα χωράφια στην περιοχή Χάνι. (Ακόμα και σήμερα μπορεί κάποιος να το διακρίνει ).

Ο πατέρας μου όταν ήταν μικρός περνούσε καθημερινά από αυτά τα μέρη και τα γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή. Σε συζήτηση που είχαμε για τον καταρράκτη στο Στόμιο μου είπε χαρακτηριστικά:

 Γιατί τόσος ντόρος για τον καταρράκτη στο στόμιο τόσο πολύ αρέσουν στους νέους τέτοια πράγματα. Στην περιοχή μας υπάρχουν δύο μεγάλοι και περισσότεροι μικροί τους οποίους εγώ έβλεπα καθημερινά όταν πηγαίναμε στα χωράφια στην ποταμιά.
Έτσι και εγώ με τις οδηγίες του πήγα και τους βρήκα.

Η πρόσβαση στο μέρος είναι δύσκολη και αρκετά  επικίνδυνη.
Η προσέγγιση  από το σημείο που ο παραπόταμος ρίχνει τα νερά του στην Νέδα είναι αδύνατη χωρίς κατάλληλο αναρριχητικό εξοπλισμό και γνώση.
Ο μόνος τρόπος για να προσεγγίσει κάποιος τον πρώτο καταρράκτη είναι να γνωρίζει το σημείο που περνούσε το μονοπάτι. Καθώς διασχίζεις το μονοπάτι περπατάς παράλληλα με γκρεμό – βάραθρο αρκετών δεκάδων μέτρων και ένα στραβοπάτημα η γλίστρημα μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Για τον δεύτερο είναι εύκολο αν ακολουθήσεις τον παραπόταμο από το σημείο που συναντάει την Νέδα, θα βραχείς λίγο ανεβαίνοντας αλλά είναι ασφαλέστερο.


Για όποιον θελήσει να πάει ευχαρίστως να δώσω περισσότερες πληροφορίες, απλά επαναλαμβάνω μεγάλη προσοχή.