Αφιερωμένο στους απανταχού Κουβελαίους

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2010

Πεζοπορία

Γενικά για την πεζοπορία στην Ελλάδα.


Η Ελλάδα χώρα κατ΄ εξοχήν ορεινή, άργησε να δημιουργήσει δίκτυο αυτοκινητοδρόμων πέραν των βασικών oδικών αρτηριών που διέσχιζαν τη χώρα. Τα τελευταία χωριά ενώθηκαν με οδικό δίκτυο, την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα. Μέχρι τότε η επικοινωνία γινόταν από τα μονοπάτια από τα οποία τα μεγαλύτερα οι γεροντότεροι κάτοικοι των ορεινών χωριών ακόμα τα αναφέρουν σαν "δημοσιά", διότι γι’ αυτούς ήταν η σημαντικότερη οδική πρόσβαση προς τα κεφαλοχώρια. Τα μονοπάτια άχρηστα πλέον καταργήθηκαν και σταδιακά άρχισαν να καταστρέφονται από μια αλόγιστη διάνοιξη χωματόδρομων στην οποία συνέδραμε και η Ευρωπαϊκή κοινότητα με τις χρηματοδοτήσεις της. Πολλά από τα μονοπάτια, καλντερίμια πετρόκτιστα, έργα τέχνης, καταστράφηκαν και γίνανε δρόμοι. Η αντοχή τους όμως απεδείχθη αξιοθαύμαστη. Ξεγλιστρώντας ανάμεσα στους δρόμους συνεχίζουν να υπάρχουν έστω και τραυματισμένα και ν’ ανεβοκατεβαίνουν βουνά, λόγγους και χαράδρες.

Δεν σκέφτηκε κανείς ότι όλο αυτό το δίκτυο των μονοπατιών θα μπορούσε να χρησιμεύσει για αναψυχή και προσέλκυση επισκεπτών πεζοπορικού τουρισμού μιας δραστηριότητας που έχει αναπτυχθεί σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες και προσελκύει χιλιάδες άτομα όλων των ηλικιών που θέλουν να ξεφύγουν από το άγχος των πόλεων και τις πιέσεις της αστικής ζωής.

Μέσω της Ευρώπης ήρθαν και τα πρώτα μηνύματα και χρήματα για διάσωση των μονοπατιών. Με διάφορες χρηματοδοτήσεις και με διάφορους φορείς συντηρήθηκαν αναβίωσαν και σηματοδοτήθηκαν πολλά μονοπάτια σε όλη την Ελλάδα.


Από τα έργα που γίνανε, τα πιο σημαντικά ήταν η επέκταση των Ευρωπαϊκών μονοπατιών Ε4 και Ε6 στην Ελλάδα, όπως και η δημιουργία των Εθνικών μονοπατιών. Τα έργα αυτά τα οποία γίνανε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, καλύψανε ένα μήκος μονοπατιών πού έφτανε τα 3.000 χλμ. Πέρα από αυτά γίνανε και μικρότερα έργα τα οποία δημιουργήσανε ακόμα 500χλμ περίπου μονοπατιών.

Τα έργα αυτά κατασκευάστηκαν από διάφορους φορείς όπως την Ομοσπονδία ορειβασίας αναρρίχησης, τις νομαρχίες, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις δασικές υπηρεσίες κ.λ.π.

Οι φορείς αυτοί μετά την κατασκευή των έργων αδιαφόρησαν για την προώθηση και διαφήμιση τους ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστά και ν΄ αξιοποιηθούν τουριστικά. Επιπλέον δεν έγινε καμία πρόβλεψη για τη συντήρηση τους, η οποία είναι αναγκαία σε ετήσια βάση. Η έλλειψη ενός κοινού φορέα διαχείρισης των μονοπατιών και η έλλειψη χρηματοδότησης λειτούργησαν αρνητικά και σταδιακά τα έργα αυτά χάνονται και σε λίγα χρόνια θα έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά.

H pezoporia.gr θα προσπαθήσει μέσω αυτού του site να βοηθήσει ώστε να καταγραφούν να διασωθούν και το κυριότερο να προβληθούν τα μονοπάτια της Ελλάδας, τα οποία είναι από τα ομορφότερα του κόσμου λόγω του φυσικού κάλλους του ελληνικού χώρου.


Τα μονοπάτια πρέπει να σωθούν για να αναπτυχθεί η δραστηριότητα της πεζοπορίας, που έχει ανάγκη από μονοπάτια για ν’ ανθίσει. Παρ΄ όλη την άρνηση του σημερινού Έλληνα να κατέβει από το αυτοκίνητο του πιστεύουμε ότι η προβολή της δραστηριότητας της πεζοπορίας και η δημιουργία των μονοπατιών θα βοηθήσουν ώστε να μεταστραφεί η νοοτροπία αυτή παίρνοντας παράδειγμα από τους χιλιάδες ξένους επισκέπτες της χώρας μας που αναζητούν να περπατήσουν στην Ελλάδα η οποία προσφέρεται όλο το χρόνο για τη δραστηριότητα της πεζοπορίας.

Οι κατηγορίες της πεζοπορίας.


Πεζοπορία είναι η σωματική δραστηριότητα κατά την οποία διανύουμε περπατώντας μια μεγάλη απόσταση. Η απόσταση αυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 χιλιόμετρα, αλλιώς δεν θεωρείται πεζοπορία αλλά απλά περπάτημα.
Μπορούμε να διακρίνουμε τρεις κατηγορίες πεζοπορίας ανάλογα του βαθμού δυσκολίας της.

1) ΑΠΛΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
2) ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
3) ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ

Ο όρος ορειβασία είναι ένα γενικός όρος των δραστηριοτήτων βουνού αλλά στις κατηγορίες της πεζοπορίας υποδηλώνει την πλέον δύσκολη μορφή της ορεινής πεζοπορίας.

Ο αλπινισμός τέλος δεν συμπεριλαμβάνεται στις παραπάνω κατηγορίες γιατί δεν ανήκει στην πεζοπορία και έχει ανάγκη ειδικών τεχνικών και υλικών.

ΑΠΛΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ


Είναι η πιο απλή μορφή πεζοπορίας. Με ελάχιστη διανυόμενη απόσταση τα 5 χλμ (ή σε χρόνο περίπου μια - δύο ώρες ), γίνεται σε εδάφη με πολύ μικρή κλίση χωρίς μεγάλη υψομετρική διαφορά, με ελαφρύ εξοπλισμό ο οποίος αποτελείται από αθλητικά παπούτσια ή παπούτσια trekking, ελαφρό συμβατικό ντύσιμο ανάλογα την εποχή και από ένα μικρό σακίδιο, όπου μπορείτε να έχετε λίγο νερό και πρόχειρη τροφή. Είναι το είδος της πεζοπορίας που είναι προσιτό στον καθένα αρκεί να είναι καλά στην υγεία του. Η απλή πεζοπορία μπορεί να γίνει οπουδήποτε υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον σ' ένα δάσος, σ' ένα βουνό σ΄ ένα νησί, δίπλα στην θάλασσα κ.λ.π.

Για να χαρακτηριστεί μια διαδρομή απλή πεζοπορία, η υψομετρική διαφορά που καλύπτεται κατά τη διάρκεια της διαδρομής δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 300μ.

Για μεμονωμένα άτομα, για οικογένειες, για νεαρά παιδιά, λίγες ώρες, μισή μέρα ή και ολόκληρη μέρα, η απλή πεζοπορία αποτελεί μια άριστη σωματική δραστηριότητα.

ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ


Αποτελεί το δεύτερο σκαλοπάτι της πεζοπορίας. Εδώ η απόσταση των 15 - 20 χλμ. και οι 5 - 8 ώρες πορείας αποτελούν τον κανόνα, αλλά τα χιλιόμετρα σε σχέση με τις ώρες χάνουν λίγο την αξία τους γιατί το έδαφος είναι ορεινό και μπορεί να παρουσιάζει δυσκολίες με αποτέλεσμα να διανύονται λίγα χλμ. ανά ώρα. Στατιστικά έχει διαπιστωθεί ότι η μέση ωριαία ταχύτητα είναι 3 - 4 χλμ./ώρα .

Ο εξοπλισμός είναι εξειδικευμένος και ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο επιβάλλεται να είναι ο κατάλληλος. Ένα καλό ορειβατικό άρβυλο και ένα καλό σακίδιο αποτελούν τη βάση του εξοπλισμού, ενώ το κατάλληλο ντύσιμο και η πρόβλεψη τροφής/νερού είναι αναγκαία συμπληρώματα της πορείας.

Η ορεινή πεζοπορία μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε βουνό. Τα βασικά χαρακτηριστικά της ορεινής πεζοπορίας είναι η υψομετρική διαφορά της διαδρομής που μπορεί να φθάσει τα 500 - 600 μέτρα και το ότι η πορεία γίνεται συνήθως σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 500μ. (όχι αναγκαστικά). Θα τονίσουμε και πάλι εδώ ότι η πραγματοποίηση μιας πορείας ειδικά σε υψόμετρα πάνω από 1000μ. μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολη κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών.

Τα άτομα που θα κάνουν ορεινή πεζοπορία πρέπει να είναι εξασκημένα να έχουν ήδη κάνει απλές πεζοπορίες και να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν πιθανές δυσκολίες.

Η ορεινή πεζοπορία είναι ιδανική για νέους ανθρώπους ικανοποιητικά γυμνασμένους οι οποίοι έχουν διάθεση να γνωρίσουν έναν άλλο τρόπο ζωής.

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ


Η ορειβασία αποτελεί την πλέον δύσκολη μορφή της πεζοπορίας . Συνήθης στόχος της ορειβασίας είναι η κατάκτηση κάποιας κορυφής.

Στην ορειβασία η απόσταση δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο έχει όμως παρατηρηθεί ότι κατά μέσο όρο διανύονται 2 - 3 χλμ. την ώρα. Πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ανά ώρα καλύπτονται περίπου 300 μέτρα υψομετρικής διαφοράς που σημαίνει ότι για να ανέβει κανείς 1000 μέτρα απαιτούνται περίπου 4 ώρες μαζί με τις στάσεις. Μια συνήθης ορειβατική ανάβαση διαρκεί 7 - 10 ώρες μαζί με την επιστροφή.

Ο εξοπλισμός ειδικά την χειμερινή περίοδο πρέπει να είναι πλήρης και πολλές φορές συμπληρώνεται με τα crampons (σκάρες με καρφιά που τοποθετούνται κάτω από τα παπούτσια για το περπάτημα σε πάγο) και με το piolet (ειδικό μπαστούνι με αιχμηρές άκρες για ασφάλεια σε παγωμένο χιόνι). Ένα καλό σακίδιο και τα ειδικά ορειβατικά ρούχα συμπληρώνουν τον εξοπλισμό

Τα άτομα που θα ασχοληθούν με την ορειβασία πρέπει να είναι απολύτως υγιή σε άριστη φυσική κατάσταση και να έχουν περάσει από τα δύο προηγούμενα στάδια της απλής και της ορεινής πεζοπορίας. Η πείρα και η μακρόχρονη ενασχόληση με την ορειβασία είναι σημαντικά. Στα πρώτα στάδια που θα ασχοληθεί κανείς με ορειβασία σκόπιμο είναι να ακολουθήσει κάποιο ορειβατικό σωματείο προκειμένου να εξοικειωθεί με τη βοήθεια έμπειρων ορειβατών.

Παρακάτω κατατάσσονται σε πίνακα τα χαρακτηριστικά της κάθε κατηγορίας πεζοπορίας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΛΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ


Η προσπάθεια κατηγοριοποίησης των μορφών πεζοπορίας έγινε για να μπορούν να ενταχθούν οι διαδρομές που σας παρουσιάζουμε σε μια από τις τρεις κατηγορίες.

Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν διαδρομές που δεν ταιριάζουν ακριβώς σε μια κατηγορία και αναγκαστικά κατατάσσονται στην πλησιέστερη κατηγορία.

Πηγή: pezoporia.gr (Πολύ καλό site το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε )Όσοι είναι από το χωριό, όσοι το έχουν επισκεφτεί, αλλά και όσοι βλέπουν υλικό από το blog, νομίζω ότι καταλαβαίνουν ότι είναι ιδανικό μέρος για πεζοπορία. Άντε να τελειώσουμε και τον ξενώνα για να λυθεί και το θέμα διαμονής.

Προσφέρει απλή και ορεινή πεζοπορία με πολλαπλές διαδρομές, απίστευτης φυσικής ομορφιάς αποτελούμενες κυρίως από χωματόδρομους αλλά και μονοπάτια.
Στο προσεχές μέλλον θα αναρτήσω περιγραφικά με οπτιακουστικό υλικό διαδρομές που μπορεί να κάνει κάποιος με αφετηρία και τερματισμό το χωριό.


Για παράδειγμα η διαδρομή Κούβελα - καταρράκτες  Νέδας - Κούβελα είναι μια διαδρομή 20km με βαθμό δυσκολίας 2.

Δεν υπάρχουν σχόλια: