Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Η Νέδα στο στοιχειό

Από τα τριάντα δύο περίπου χιλιόμετρα που διασχίζει η Νέδα πέντε από αυτά «ανήκουν» στην περιοχή του χωριού μας.
Σε αυτά τα 5 χιλιόμετρα υπάρχουν σημεία 3 για μένα μεγάλης φυσικής ομορφιάς. Ένα από αυτά είναι η τοποθεσία που ονομάζουμε στοιχειό.

Το στοιχειό βρίσκετε βορειοανατολικά του χωριού μας και κατεβαίνοντας τον δρόμο η το μονοπάτι για την Νέδα, υπάρχουν πινακίδες που σε καθοδηγούν στην πηγή. Το στοιχειό είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές της Νέδας η οποία σχηματίζει παραπόταμο της στα μέσα περίπου της πορείας της προς τον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Σε ένα μικρό φαράγγι κάτω λοιπόν από έναν μεγάλο βράχο ο οποίος το χειμώνα είναι καταρράκτης αναβλύζει μεγάλη ποσότητα δροσερού νερού.

Στο σημείο που πηγάζει το νερό το τοπίο είναι επιβλητικό. Τεράστιοι βράχοι ορθώνονται τριγύρω της πηγής σε σημείο μάλιστα να νομίζεις ότι είσαι μέσα σε σπηλιά. Η βλάστηση είναι πολύ πυκνή με πλατάνια αριές και βελανιδιές να σκιάζουν το μέρος. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που η περιοχή ονομάστηκε στοιχειό.

Στα παλιά τα χρόνια δίπλα στην πηγή υπήρχε αυλάκι με το οποίο πότιζαν μεγάλη έκταση καλλιεργειών, σήμερα μπορεί κανείς να δει αχνά τα σημάδια της ύπαρξης του.